Houtrot

Wat is houtrot?

Problemen met houten kozijnen, steunbalken, vloeren of deuren ontstaan meestal door houtrot. In ons vochtige klimaat ontstaan gemakkelijk schimmels die het hout aantasten. De zachtere houtsoorten, zoals vuren, zijn gevoeliger voor houtrot dan de hardere soorten.

Hoe ontstaat houtrot?

Bij een houtvochtgehalte van meer dan 20% ontstaan de problemen. Door bouwkundige gebreken of achterstallig onderhoud komt er vocht in de constructie. Hierdoor worden de houten onderdelen langzaam maar zeker aangetast en kan lekkage en verzwakking van de bouwconstructie ontstaan.

Hoe herken ik houtrot?

U kunt vergevorderd houtrot zelf herkennen. Let hierbij op de volgende kenmerken:

  • – Blaasvorming onder de verflaag en onthechting daarvan
  • – Barsten in de verflaag
  • – Lokale holten en indeukingen in de lengterichting van het hout
  • – Bruine of zwarte verkleuring van het ongeverfde hout
  • – Het loslaten van delen van het hout

Om het begin van houtrot te ontdekken, is vaak een geoefend oog noodzakelijk. Een goede inspectie door onze vakman kan later veel kosten besparen. Door op het hout te kloppen kan een specialist houtrot snel herkennen. Vervolgens kan hij de sterkte van het hout rondom beoordelen, wat van belang is voor de behandeling.

Wanneer treedt houtrot op?

Houtrot treedt op wanneer onvoldoende behandeld hout langdurig in aanraking komt met vocht. Het treedt vaak als eerste op bij kozijnen en verbindingen. Als er niet goed is geschilderd en afgekit, kan er water bij het blanke hout komen. Behalve goed schilderwerk is ook het goed afkitten van groot belang om houtrot te voorkomen.

Wat kan ik tegen houtrot doen?

Wanneer u zelf houtrot constateert of wanneer dit door een vakman is geconstateerd, is snel ingrijpen noodzakelijk. Het is dan mogelijk dat volledige vervanging wordt voorkomen, wat behoorlijk scheelt in de kosten.

Dumoulin Schilderwerken helpt u graag bij preventie en reparatie van houtrot.